(persbericht)

DICHTER BIJ DE DOOD
1e Pinksterdag 27 mei 2012
Oude Begraafplaats

Ter gelegenheid van de opening in het Pier Pandermuseum van de expositie Verwante Zielen, de vriendschap tussen Pier Pander en Louis Couperus, worden er verschillende activiteiten georganiseerd. In het Historisch Centrum Leeuwarden is de opening van een kleine foto expositie van Harrie Muis over de Oude Begraafplaats en op de begraafplaats zelf is een poëzie evenement DICHTER BIJ DE DOOD. De Groninger dichter Jean Pierre Rawie behoort met o.a. Annie M.G. Schmidt tot de best verkopende dichters van ons land. Zinnen uit zijn werk duiken vaak op in rouwadvertenties. Een poëzietegel met zijn gedicht over de Oude Begraafplaats siert de ingang van het kerkhof. Coen Peppelenbos, eveneens uit Groningen, tot 2009 hoofdredacteur van het literair tijdschrift Tzum, recenseert literatuur voor de Leeuwarder Courant. Hij stelde ook poëtische wandelingen samen in Amsterdam, Groningen en Den Haag, maar ook voor Poëtisch Kuieren in Leeuwarden schreef hij het prachtige gedicht ‘Oude Begraafplaats’.
Kira Wuck (foto) uit Amsterdam won vorig jaar de Nationale Kampioenschappen Poetry Slam te Utrecht. Bij dit spektakel wordt door de jury gelet op de poëzie en de voordracht. Ze ontving een schrijversbeurs voor het Hollands Maandblad en in oktober komt haar eerste dichtbundel uit bij Podium Finse meisjes. Zij schrijft om de wereld beter te willen begrijpen.
Bennie Spekman zit nooit stil: hij neemt waar, hij speelt gitaar en zingt en schrijft prachtige gedichten. Zijn teksten gaan over zonderlinge lieden, liefdesperikelen en over het creatieve proces waarbij droom en werkelijkheid in elkaar overvloeien. Hij is de drijvende kracht achter het literair vlugschrift Avier. Kate Schlingemann schrijft kinderboeken en jeugdgedichten. Haar grote mensengedichten zijn o.a. te lezen in papieren uitgaven zoals Lorca, Dighter, Oog in Oog, De Gids en E-zines als Hanta, De Contrabas en Krakatau. Haar gedicht Bemoeizorg kreeg de 2e prijs van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2012. Bij de Zweedse dichter Hans Peter Westin (al vanaf zijn 17e woonachtig in Nederland) is het dichten ontstaan als reactie op het leren van een nieuwe taal. Toen hij na zes jaar wonen in zijn nieuwe land, zijn debuutbundel gepubliceerd zag, heeft hij zijn integratie als geslaagd beschouwd. Zijn motto: gedeelde verwondering is een dubbel wonder en de Nederlandse taal, vindt hij, vraagt erom!
De muziek zal verzorgd worden door singer/songwriter Johan Juckers, bekend van folkgroup Irish Stew, die liedjes zal gaan spelen en zingen in ‘ut Liwwadders, waarbij de dood het centrale thema zal zijn zoals bijvoorbeeld ‘Loerende Dood’ (over de pest, de tering en de pokken in de stad), ‘Straf gelyk as de Daad’ (in de 17e eeuw was het vaak gewoonte, ook in de Friese hoofdstad, om mensen op dezelfde wijze te straffen als wat ze zelf anderen hebben aangedaan) en het lied ‘De Galgelappers’! De dichters zullen natuurlijk gedichten over de dood, begraafplaats, vergankelijkheid en afscheid voordragen.
De presentatie is in handen van Melvin van Eldik.
DICHTER BIJ DE DOOD - 1e Pinksterdag 27 mei. Entree is gratis. Oude Begraafplaats Jelsumerstraat/Spanjaardslaan, Leeuwarden.

Klik voor vergroting
Kira Wuck
  Agenda