(Artikel Huis aan Huis 22 juli 2020)

Muziek als professie, dichtkunst als passie.

Melvin van Eldik (1954) is bekend als muzikant, maar schrijft ook gedichten, organiseert en presenteert Poëzieavonden in THEATER DE BRES en won ooit een vertaalwedstrijd, die de LEEUWARDER COURANT uitschreef. 'A WORKING CLASS HERO' VAN JOHN LENNON werd in de vertaling 'UN HELD ÚT DE MEENTHE' in het Liwwadders. Hij begon toen ook met het schrijven, dichten en zingen in het Liwwadders, hetgeen resulteerde in een dichtbundel en cd's. Hij is een Liwwadder in hart en nieren en hij ontdekte het plezier dat hij had in het gebruiken van de taal van zijn stad Leeuwarden. Echter als hij zijn beroep wil omschrijven, zegt hij toch vooral muzikant te zijn. Hiervan moet hij bestaan.

POETRY SLAMS.
Hij geeft theatervoorstellingen, zoals “Blauwe Kiepen” maar treedt ook met muziekgezelschappen op bij feesten en partijen, zoals French Connection.
De dichtavonden, zowel door hemzelf georganiseerd als Poetry Slams in andere delen van het land vindt hij geweldig. Hijzelf won enkele Poetry Slams, onder andere die van Zeist. Met dichten en poëzieoptredens valt niet veel te verdienen, maar het contact met andere dichters in diverse delen van het land doet hem goed. ,,Ze nemen toch maar de moeite om naar Leeuwarden te komen en hun gedichten hier voor te dragen." Zelf haalt Melvin zijn inspiratie uit allerlei aspecten van het leven; liefde, religie, politiek, relaties en de natuur. Hij vindt vooral de voordrachtskunst mooi aan het dichtvak.

Voordrachtskunst.
,,Voordrachtskunst”, zegt Melvin ,,is iets anders dan gedichten schrijven of lezen. Het is een kunst op zich. Het metrum en de klanken zijn belangrijk bij het voordragen van een gedicht. Ik merk dat er nu veel jongeren meedoen aan de dichtavonden, waar het ‘rappen’ ook zijn intrede heeft gedaan. Bij een Poetry Slam is het de bedoeling een soort ‘woordgevecht’ aan te gaan met een opponent.” Melvin organiseert in het nieuwe seizoen als het meezit, voor de vijftigste keer een poëzieavond in de Bres. ,,Dit zal dan feestelijk omlijst worden door de komst van fameuze dichters uit het hele land en Vlaanderen.

Fiets-kunstroute.
Net als het Fries ook al varieert per regio, zo hebben verschillende delen van de stad ook weer een andere spelling van het Liwwaddes. Melvin zegt dat hij consequent probeert te zijn in zijn spelling: ,,Ik kreeg hierbij hulp van journalist bij de Leeuwarder Courant Pieter de Groot en rasverteller Hendrik ten Hoeve, ooit het historisch geweten van Leeuwarden.
In opdracht van de Gemeente Leeuwarden schreef Melvin een gedicht naar aanleiding van de heropening van het Wilhelminaplein, te lezen op een zuil in roestige krulletters. Tevens schreef hij een gedicht "WESTEINDER” dat bij het schelpenpaadje aan de rand van Westeinde is afgebeeld op een tableau. Hier heb je vrij zicht op de westelijke horizon van Leeuwarden. Melvin organiseert nu ook een soort kunst-fietsroute door Leeuwarden langs kunstobjecten en locaties waar hij een gedicht voor heeft geschreven waarbij historische informatie niet zal ontbreken. Voor zaterdag 25 juli staat weer zo'n route gepland. Deze begint om 14.00 uur bij het genoemde gedicht op het Wilhelminaplein. Vanaf hier voert de tocht verder per fiets door Leeuwarden.

Tranen tijdens lockdown
Tijdens Corona viel de cultuurbranche volledig stil. ,,Op een gegeven moment zong ik met gitaar en accordeonist Remko Hoitsma vijftiger en zestiger jaren liedjes buiten bij verpleeghuizen waar geen bezoek mocht komen. Zo mooi, vooral de song waarmee we ons optreden beëindigden, ‘You’ll never walk alone’ (hét Coronalied) riep duidelijk emoties op bij de mensen op hun balkons en achter de ramen. We zagen de schimmen, wuivend en soms een traan wegpinkend.”
,,Dit hebben we zo’n drie maanden lang, twee á drie keer per week gedaan. Inmiddels mag er weer bezoek komen in de tehuizen en is het niet meer zo nodig. Ook begint gelukkig de cultuursector weer wat op gang te komen dus binnenkort kunnen we zelf weer los in de theaters en bij andere festiviteiten. Verdere informatie over Melvin en zijn activiteiten is te vinden op www.melvinvaneldik.nl en zijn facebook.

Jantsje Walstra.

  Agenda