Biografie

Melvin van Eldik is een veelzijdig muzikant. De eerste gitaarlessen kreeg hij van vader Bennie op zijn 11e jaar.(Verder autodidakt). Repertoire: jazzstandards in de stijl van Chet Baker en Chet Atkins. Op zijn 14e werd hij gevraagd om in een bandje te gaan spelen als basgitarist. Het repertoire bestond uit blues, soul, rock en nummers van the Beatles.

13 jaar
Van Bennie kreeg hij een 2e hands Höfnerbasgitaar, mocht in het bandje spelen,
maar moest ook hem zo nu en dan blijven begeleiden bij optredens op feestavonden
van de buurtvereniging of op een indische feestavond.

(Bennie speelde op een "Shadowgitaar" van Wehkamp van fl.107,- aflossing fl. 9,80 per maand). Jaren later begon Melvin, naast het basspelen, ook voor het eerst te zingen in de groep "Deuce" (funk/rock) en werden de eerste liedjes geschreven.
Melvin van Eldik begon als professioneel bassist bij de ska/wave/reggae band "Mark Foggo & the Secret Meeting".
Naast de Engelsman Foggo speelde de eveneens uit Liverpool afkomstige Steve Keen op drums, Willy Huisman (ex- Pavane, Heerenveen) op toetsen en Robbie Elzinga (ex White Honey, Groningen) op gitaar. Er werd veel opgetreden in binnen- en buitenland.

Met Mark Foggo nam Melvin 2 lp's op: "Speeding my life away" in 1980 en "State of mind" in 1983. De groep had een bescheiden hitje met het singeltje "New Shoes". TV optredens bij AVRO's Top Pop en de Tros Top 50.
Melvin verliet de groep in 1984 (afscheidsconcert in december in de Melkweg),
omdat Foggo alleen maar pure ska wilde gaan spelen en het "wave"element al lang niet meer een onderdeel van het repertoire was. Een poging om bij "Blueskin" te gaan spelen, een project van gitarist Erwin Java, mislukte vanwege het uitblijven van een geschikte zanger.
Na een tussenstop bij de "rock & soul"band "Norman & the Starmakers", onder aanvoering van Bauke Steinfort, waarbij letterlijk zalen plat werden gespeeld, kwam Melvin via gitarist Attie Bauw, (ook bij Foggo gespeeld en nu een succesvol producer) terecht bij de Amsterdamse salsa formatie "Paolo Passionata & the Pennies from Heaven", waarmee getoerd werd in Duitsland en Zwitserland.
Via sessies in "Waterhole" op de Amsterdamse wallen met de Amerikaanse bluesgitarist
Terry Man maakte Melvin kennis met de Duitse drummer Dirk Cordez,
die hem vroeg voor een toernee door Duitsland met de Amerikaanse r&b zanger Red Archibald kerst 1985.

De groep, die verder naast drummer Dirk bestond uit een Duitse saxofonist en een IJslandse gitarist opereerde vanuit Hamburg en met een bandbus werden diverse Duitse steden bezocht en vaak was er oorlog in de zaal o.a. vanwege de agressieve podiumact van Red Archibald.
Nadat de duitse toer beeindigd was werd Melvin, weer terug in Nederland, gevraagd om
bassist te worden bij de Groninger jump & jive band "Rudy's Corner", de club van indorocker Rudy Lentze, een gitarist waar van Eldik veel bewondering voor heeft. In de groep zaten verder nog saxofonist Hans Wijnbergen en drummer Wessel (Mepkees)Baptist, die Melvin nog kende van "Norman & the Starmakers". "Rudy's Corner" heeft slechts enkele maanden bestaan.
Van zomer 1984 tot en met zomer 1998 heeft Melvin van Eldik opgetreden op terrassen,
straten en pleinen van Avignon in Zuid Frankrijk tijdens het vermaarde festival.
Eerst met saxofonist Hans Wijnbergen, daarna 4 seizoenen met contrabassist Oeds Bouwsma en vervolgens de laatste 3 zomers met zangeres/pianiste Carla Schaap.
Hiervoor kreeg hij net niet de Prix Saxo d'Or van camping municipal d'Avignon op het Ile de la Barthelasse. Die prijs ging naar een Marokkaanse vogeltjesfluit verkoper op het Place d'Horloge.
Melvin van Eldik besloot begin jaren '90 om weer (akoestische) ritme gitaar te gaan spelen en samen met contrabassist Oeds Bouwsma en gitarist Jan Buis werd "Rhythm Future" opgericht.
De groep had een repertoire in de stijl van zigeunergitarist Django Reinhardt en jazzstandards: de cirkel is rond denkend aan papa Bennie.
Jan Buis verliet de groep na 2 jaar om kapitein te worden van het top 100 muziekschip Hollywood Boulevard. Hij werd vervangen door Eddie Mulder, die net een lange toer achter de rug had in Duitsland met revue ster Mary.
Jan Buis en Melvin hadden twee zomer seizoenen bij Arie Kuipers' Flashpoint (top 100) gespeeld en Arie kende Eddie Mulder nog van vroegere bluesbands.
"Rhythm Future" werd "French Connection" en het repertoire werd uitgebreid met 3 stemmige liedjes en Cubaanse standards. Als VOF "French Connection " wordt nog vaak opgetreden.
Oeds Bouwsma is inmiddels na 10 jaar vervangen door contrabassist Ruud Vleij, die veel heeft gespeeld met jazz-zangeres Francien van Tuinen en met Saxion V. Met "French Connection" zijn 3 cd's gemaakt: 1 met covers uit de "oude doos" en 2 met eigen materiaal : "Ko Samet" en "Iselmar".
Intussen had Melvin al enige tijd het idee om engelstalige popsongs te schrijven en de nummers op cd te gaan opnemen: nummers, die niet in het repertoire van "French Connection" passen, maar meer voor een bezetting met drums, elektrische gitaar, bas, saxofoon en keyboards.
Buiten de "Connection" om is Melvin eind 2002 aan de voorbereidingen begonnen van "Cleaning Windows".
Gerenommeerde muzikanten waren bereid gevonden om aan de cd mee te doen.
De opnames zijn gestart april 2003 en op 7 april 2004 werd de laatste hand gelegd aan de CD.
Naast eigen muziek cd's heeft Melvin van Eldik ook muziek samengesteld voor dansvoorstellingen en modeshows en in opdracht van de Gemeente Leeuwarden heeft hij in 1999 samen met kompaan Willo de Bildt een geluiden cd gemaakt met voor de stad kenmerkende geluiden.
Van Eldik was toen al enige tijd bezig als hobby "soundbuster": vreemde , typische ,
opvallende stads- en/of natuur geluiden heeft hij opgenomen in o.a. India, Nepal, Cambodja en natuurgebieden in Myanmar en Brazilië.
Zeldzaam zijn de opnames van de speurtochten naar de imaginaire vogel, de tukkel op het eiland Ko Samui (Thailand) en de quetzal in de jungle van Monteverde (Costa Rica).
De geluiden cd voor de Gemeente Leeuwarden is een succes geworden en een verzamelobject voor liefhebbers.
Op de nationale gedichtendag 29 januari 2004 heeft Melvin, tijdens een poëzieontbijt in
schouwburg de Harmonie te Leeuwarden de 1e prijs gewonnen in een vertaalwedstrijd georganiseerd door de Leeuwarder Courant in samenwerking met de Stichting Literaire Activiteiten Leeuwarden .
Hij heeft als beste een vertaling gemaakt van John Lennon's "Working Class Hero" in streektaal : " Un held út de Meenthe". Hij heeft als grap het nummer op single cd gezet en het lied was enige keren op radio en tv.
Melvin vindt het schrijven in het stadsdialect leuk en schrijft meer teksten op melodieën van bekende hits uit de jaren '60, '70 en '80. Dit resulteert in een CD met 16 liedjes op het MARISTA label: "Un held út de Meenthe" met o.a. Goudenregenstraat (Purple rain van Prince) en Kermis op 'e Skraans (Space oddity van David Bowie). Ook schrijft hij een theatervoorstelling met dezelfde naam als de CD. Hij voert het zelf uit en wisselt liedjes af met gedichten, anekdotes en standup comedy. De gedichten en de teksten komen in de dichtbundel "DRYFSANDFORSTINNEN" met foto's van Minne Velstra. Uitgebracht bij uitgeverij Perio 25 november 2006. Ook krijgt hij opdrachten om voor anderen teksten te schrijven in artistieke vorm, maar ook voor mensen die voor een speciale gelegenheid een tekst willen hebben (b.v. jubileum of iets dergelijks) op een melodie van een bekend liedje, dat veel voor ze betekent.
Melvin formeert een damesbegeleidingsgroep "The Melvinettes" waarmee hij in enkele clips optreedt. Eind 2006 wordt hij genomineerd als stadsdichter van Leeuwarden, maar uiteindelijk gaat de titel naar een leraar nederlands.

September 2006 treedt Melvin op met The Melvinettes o.a bij TV opnames RTVM (ercurius) !
Spectaculaire keyboardbewaking van SM hond ''Super Joop".


In 2007 en 2008 treedt Melvin steeds meer op als dichter met zijn Nederlandstalige gedichten.
Hij organiseert en presenteert in zijn woonplaats Leeuwarden de Leeuwarder Poëzie Avonden (waar veel publiek op afkomt) met bekende en minder bekende voordrachtskunstenaars zoals Tsead Bruinja, Sieger M. Geertsma, Tsjêbbe Hettinga, Anne Büdgen en ook het jonge talent Laura Demelza Bosma. Ook biedt hij in theater De Bres een open podium voor beginnende schrijvers en dichters, zoals de jonge eigenzinnige tiener Dosje,die zeer eigentijdse meisjespoëzie voordraagt.
Bekijk bij activiteiten de posters.
De voordrachten worden afgewisseld met muziek van onder anderen Sido Martens, The Rebound Boogie Band en Tom Waits' tribute band Grapefruit Moon.
In 2008 komt Van Eldik met singel Cd "Hé Sjoerd" een perfecte vertaling van Hey Jude (the Beatles).
In de zomer begint hij op te treden in o.a. theetuinen, kloosterbinnenplaatsen, kerkjes en kleine theatertjes met zijn nieuwste poëzievoorstelling "Tussen donker en licht, tussen engel en wolf" met gedichten,waarvan de onderwerpen uit het dagelijkse leven zijn geplukt, maar vaak geplaatst tegen een surrealistische achtergrond.
12 oktober 2008 geeft Melvin een poëtische kunstperformance - "Zout tot wendingen" - in de stijl van Wim T. Schippers op het Grote Plein (Wilhelminaplein) , zogenaamde conceptual art waarbij het gaat om de omgeving, gebeurtenis en de performance.
Melvin treedt ook meer op tijdens poetry slams in o.a. Festina Lente in Amsterdam, poëzie slagen in Zeist, Amersfoort, Utrecht en Leiden.
Op muziekgebied treedt hij nog steeds op met trio French Connection met zijn kompanen Eddie Mulder en Ruud Vleij. Ook solo optredens gaan gewoon door waarbij de muziek vaak wordt afgewisseld met gedichten.
Hij wordt door de beroemde klezmer groep DiGojim gevraagd een tekst voor een lied te schrijven met Joodse en Leeuwarder woorden en uitdrukkingen. Hij schrijft over de Joodse koopvrouw Roosje Cohen en zet dit op muziek van een oude balkan traditional. Het lied wordt opgenomen en op cd gezet. Zie www.youtube.com voor de samenwerking DiGojim en Melvin van Eldik met het lied Roosje.

2008: Mijn stadsgedicht “Westeinder” over wijk Westeinde in info/poëzietableau op schelpenpaadje achter Paulus Akkermanwei wordt geplaatst aan de rand van de stad. Zicht over weide(vogels) en de Grijze Grijpvogels (F-16 vliegtuigen) in de verte van vliegbasis Leeuwarden. Organiseren van 4 afleveringen Leeuwarder Poëzie Avond.

2009: Mei 1e prijs Poetry Slam Zeist en in december finalist Nationale Kampioenschappen Poetry Slam in Tivoli de Helling te Utrecht. (Een poetry slam is een voordrachtswedstrijd). Singeltje in stadsdialect ‘Wat kèn ut skele’ (melodie ‘I did it my way’) komt uit in september.

2010: Organisatie Poetry Slam Leeuwarden in de Prinsentuin (augustus) met topslammers uit Nederland en België. De winnaar van dit jaar is ook winnaar geworden van Nationale Kampioenschappen en vertegenwoordigde ons land bij de mondiale kampioenschappen te Parijs. Dit evenement organiseer en presenteer ik nu elk jaar. In november muziek & poëzie in de Oldehove georganiseerd en gepresenteerd. April theatervoorstelling (muziek, poëzie en verhalen) ‘Witte Zwijgvelden’ met gasten dichter Tsjêbbe Hettinga en contrabassist Oeds Bouwsma.

2011: In opdracht een stadsgedicht geschreven over de hoogte- en dieptepunten van dit jaar in Gemeente Leeuwarden en voorgedragen voor burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden bij Gemeentelijke Kerstbijeenkomst (Zie youtube: Melvin, Gedicht). Organisatie Poetry Slam Leeuwarden 2011. Singeltje in stadsdialect ‘Ik gaan foar dij’ met Remko Hoitsma komt uit in mei ’11.

2012: 2e prijs Fryske Reklamepriis voor schrijven van reclametekst (april). Op 27 mei organisatie en presentatie ‘Dichter Bij de Dood’ een poëziespektakel op Oude Begraafplaats met o.a. Jean Pierre Rawie. Op 11 juni stond mijn stadsgedicht ‘Nieuwe Haring’ over de visboer op de Spanjaardslaan in de poëziekalender van Gerrit Komrij. Organisatie Poetry Slam Leeuwarden 2012. Juli: Optredens met contrabassist Oeds Bouwsma en saxofonist Hans Wijnbergen tijdens Cultureel festival van Avignon, Frankrijk. Speciaal in opdracht gedicht geschreven voor Ziekenzorg de Friesland.

2013: februari/april, het schrijven in opdracht voor de Gemeente Leeuwarden van een nieuw lied ter gelegenheid van het nieuwe Oldehove seizoen. De Oldehove, de scheve toren van Leeuwarden. Presentatie 4 april vanaf de Trans, de torenomloop. Februari: Het schrijven in opdracht van stadsgedicht in kunstwerk/taalklimop van kunstenaar Rene Knip op het centrale stadsplein het Wilhelminaplein. Presentatie 8 mei 2013. Juni: het schrijven van tekst voor lied ‘Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018’. Presentatie en organisatie van: Leeuwarder Poëzie Avonden, Poëzie evenement in de Oldehove 15 juni , Poetry Slam Leeuwarden 11 augustus in de Prinsentuin. Medeorganisatie UITMARKT 1 september poëziepodium. Organisatie en presentatie poëtisch filmprogramma bij Noordelijk Film Festival november 2013.

2014: In januari word ik gevraagd om nieuwe band te beginnen met Jan Buis: Blueskitchen. Zie: www.blueskitchen.nl Jan Buis ken ik nog van de 1e bezetting French Connection. Hij was in tussentijd bandleider geweest van André Hazes en had na diens dood weer zin in ‘iets pittigers’. Na vele jaren speel ik nu dus weer basgitaar. Singeltje ‘Oh Oldehove’ (All along the Watchtower) komt uit in augustus. Het organiseren van Poetry Slam Leeuwarden 2014 (1x) en de Leeuwarder Poëzie Avonden (4x) gaat gewoon door. In december kom ik met mijn 4e solovoorstelling (muziek, verhaal en poëzie) ‘Ingelijst Weerzien’. Poëzieworkshops voor Art Trip (Leeuwarder Lyceum, RSG Sneek, RSG Harlingen). Speciaal gedicht in opdracht geschreven en voorgedragen voor Vastgoed/Makelaardij.
2015: Ik duik met Blueskitchen (Jan Buis gitaar/zang en Lars Beuving drums/zang) de Key Studio in te Akkrum. Audio wordt o.a. gebruikt voor website. De band is klaar om te beginnen.

2015: Muziekoptredens met French Connection, incidenteel met the Huggy Boys.
Poëzieworkshops voor leerlingen van diverse middelbare scholen Harlingen, Sneek en Leeuwarden.
Organiseren en presenteren van De Leeuwarder Poëzie Avonden en Middagen.
Organiseren en presenteren van Sint Vitus poëzie avond in De Oldehove.
3e plaats Liwwadder Dictee.
Optredens op locale kleine festivals zoals o.a. Het Fries Straatfestival.
Zomeroptredens tijdens Festival d’Avignon Frankrijk met contrabassist Oeds Bouwsma.

2016: Muziekoptredens met French Connection.
Het schrijven van teksten voor zakelijke instellingen, bedrijven en gemeentelijke opdrachten.
Het schrijven van teksten voor jubilea (o.a. verjaardagen en huwelijk).
Presentator van ‘Het Groots Leeuwarder Diner’.
Organisatie en presentatie Sint Vitus Poëzie in de Scheve Toren op 15 juni en de Leeuwarder Poëzie Middagen in de Bres. Het verzorgen van muziek bij Praamtochten door de grachten in Leeuwarden en boottochten over de Friese meren. Organisatie en presentatie van Slauerhoff Poëzie Festival in Slauerhofftuin achter boekhandel Van der Velde. Poëzieworkshop voor leerlingen van Talant te Drachten, mensen met een lichamelijke beperking en mensen met het syndroom van Down. Geweldig hoe deze mensen bezig zijn met ‘poëzie’.

2017: Muziekoptredens French Connection. De groep bestaat dit jaar 25 jaar. Speciaal jubileumoptreden.
Van Eldik haalt de beruchte Eijldersdichters uit Amsterdam naar Leeuwarden bij Leeuwarder Poëzie Middag in theater De Bres. Het organiseren en presenteren van ‘Dichter Bij De Dood’ een poëzie evenement in het duister op monumentale bergraafplaats Spanjaardslaan te Leeuwarden met o.a. dichter Jean Pierre Rawie en schrijver/dichter Nicolaas Matsier. Een dik succes.
Het schrijven van een lied in opdracht van Cityproms voor zangeres Shirma Rouse begeleid door het Noord Nederlands Orkest. Cityproms is een Muziekfestival met een Klassiek Hart. Ook een optreden samen met Klezmerorkest Digojim op dit festival.
Midzomeravond Poëzie in Slauerhofftuin georganiseerd in opdracht van Boekhandel Van der Velde. Organisatie en presentatie Herfst Poëzie evenement, ook in Slauerhofftuin. Optreden met zelf samengesteld Koor in tv programma Noarderwyn met zelfgeschreven lied over de Oldehove.

2018: 18 april. Melvin van Eldik wint Pommeranten Prys 2018.
Organisatie en presentatie:
de Leeuwarder Poëzie Avond, Poëzie in de Oldehove op Sint Vitusdag en Poëzie in Slauerhofftuin achter boekhandel van der Velde.

Bekijk voor een gedetailleerd overzicht Melvin's Pop Encyclopdie.